Rónay-kúria kiállítás

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2024. június 25. Vilmos napja
Rónay-kúria
Állandó kiállítás a Rónay-kúria emeletén

 

Rónay-kúria kiállítás

 

2019 március 15-én ünnepélyesen is átadásra került a kiszombori Rónay-kúria műemlék épületének turisztikai célú felújítása, így létrejött a Rónay-kúria kiállítás.

A kiszombori Rónay-kúria kiállítás logója

Az épület padlásán, illetve tetőterében a közel 250 m2-es kiállítótér várja azokat, akik bepillantást szeretnének nyerni a méltán híres zombori Rónay család életébe.

A felújított részben beleszagolhatunk a Rónay család 20. század eleji hétköznapjaiba.  Ebben segítségünkre van például a női és férfi szoba, fénykép- és festménymásolatok, és különböző használati tárgyak.

A Rónay-kúria kiállítás gyereknek létrehozott játéksarka

Ám a szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akik megtekintehetik és kipróbálhatják a korabeli játékok utánzatait. Kimondottan erre a célra kialakításra került egy játszósarok is, ahol nem fog unatkozni egy gyermek sem.

 

Hogyan valósult meg a kiállítás?

 

Az eddig meglévő bútorok mellé újakat is vásárolt az önkormányzat, a Móra Ferenc Múzeumtól pedig korabeli Rónay-tányérokat, és egyéb kiegészítőket kapott kölcsön a kiállítás erejéig az önkormányzat.

A Rónay-kúria kiállításon a korabeli ruházat is megtekinthető

 

 A Rónay-kúria kiállítás interaktív bemutató

 

A Rónay-kúria kiállítás interaktív bemutató is egyben, hiszen QR kódokkal és érintőképernyős alkalmazás segítségével ismerkedhetünk meg a Rónay család és Kiszombor település teljes történelmével. Ezen eszközökön keresztül további információkat szerezhetünk a képekről. Ezenkívül az alkalmazásban egyéb galériák, idővonal és térképeket segítenek a Kiszomboron található emlékművek felfedezésében.

Érintőképernyős alkalmazás használata a Rónay-kúria kiállításon

 

Rónay-kúria kiállítás nyitva tartása

 

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Rónay-kúria felső szintjén található, „A zombori Rónay-család emlékezete” című állandó kiállítás az alábbi időpontokban látogatható:

május, június, július, augusztus: nincs állandó felügyelet, telefonon jelzett igény esetén biztosított a kiállítás megtekintése:                                                  kedd - péntek: 8.00. – 17.00 
                                         szombat: 8.00. – 12.00. 
március, április, szeptember, október, november, december: a Könyvtár nyitvatartási idejében, telefonon jelzett igény esetén a kiállítás megtekinthető,
január, február: zárva, de előzetes bejelentkezés alapján a kiállítás megtekinthető

Hívható telefonszám: 70/621-67-26

Belépőjegy árak: 
- Alapár: 500 Ft/fő
- Nyugdíjas, gyermek (6-18 év): 250 Ft/fő
- Családi jegy (2 felnőtt és 2-4 gyerek): 1000 Ft
- Kiszombori felnőtt, gyerek: 200 Ft/fő
- 0-6 éves korig: ingyenes


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Addig is íme egy rövid összefoglaló a Rónay családról

 

A ZOMBORI RÓNAY CSALÁD EMLÉKEZETE

 

A kora-középkori hatkaréjos körtemplomáról méltán híres egykori Zombor, a mai Kiszombor története a 18. század végétől a 20. század közepéig szorosan egybefonódott a települést birtokló zombori Rónay család történetével.

A kiszombori Rónay Aladár kúriája 19. században

Noha a birtokot 1781-ben kamarai árverésen megvásároló Oexel Mátyás német fölmenőkkel bírt, s maga magyarul egy szót sem értett, leszármazottai alig két generáció alatt nem csak nevükben (Oexelből Rónay) és nyelvükben magyarosodtak, hanem gondolkodásukban és a haza iránti hűségükben is a magyarság legjobbjai közé emelkedtek.

A kiszombori Rónay Jenő kastélya  egy korabeli fényképen

A család virágkora a 19. század első harmadától a 20. század elejéig tartott: főispánok, alispánok, országgyűlési képviselők, táblabírák kerültek ki közülük, s noha országos ismertségre nem igazán tettek szert, Csanád, Csongrád és Torontál vármegye életére, fejlődésére egyes tagjaik meghatározó módon hatottak.

A kiszombori Rónay Lajos fényképe

A reformkor és a szabadságharc függetlenségi küzdelmeinek délmagyarországi élharcosai között ott találhatjuk Rónay Jánost, Rónay Mihályt, Rónay Móricot és Rónay Lajost, majd a kiegyezést követő nagy nemzeti megújulást Rónay Lajos Csongrád vármegye, Rónay Jenő pedig Torontál vármegye főispánjaként szolgálta nagy elkötelezettséggel. A család nem csak birtokolta, de fejlesztette és modernizálta is a falut, ebben főleg Rónay Ernő szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Ma a Rónayak emlékét a községben jobbára már csak az itt maradt épületek őrzik: a kastély, a kúriák, a magtárak, a temetői síremlékek és az általuk épített közintézmények. Az akkori családtagok 1945 után a falu elhagyására kényszerültek, hagyatékukat, használati tárgyaikat azóta már széthordta az idő és a történelem.

 

Állandó kiállítás a Rónay-kúria emeletén

 

Kiállításunk, amely a Rónay Lajos építtette kúria megújult és többfunkcióssá vált egykori magtáremeletén kapott helyet, a sajnos csak elvétve megmaradt eredeti bútorok és tárgyak mellett a korabeli nemesi viseletek és fényképek másolatainak bemutatásával, továbbá az érintőképernyős információs pultnál hozzáférhető bőséges család- és településtörténeti digitális tartalommal kíván emléket állítani annak a zombori birtokos családnak, melynek kiemelkedő tagjai egykor oly sokat tettek a falu és a tágabban vett délmagyarországi térség fölemelkedéséért.

 

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata