Rónay-kúria kiállítás

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2019. június 19. Gyárfás napja
Kerékpárút fejlesztésKerékpárút fejlesztés

Napelemes fejlesztések megvalósításaNapelemes fejlesztések megvalósítása

Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhezCsatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez Energetikai beruházások KiszomboronEnergetikai beruházások Kiszomboron

A foglalkoztatottság és életminőség javítása KiszomboronA foglalkoztatottság és életminőség javítása Kiszomboron A Rónay-kúria turisztikai célú hasznosításaA Rónay-kúria turisztikai célú hasznosítása Kiszombori termelői piac kialakításaKiszombori termelői piac kialakítása

Belvíz és helyi vízkár csökkentése KiszomboronBelvíz és helyi vízkár csökkentése Kiszomboron Műfüves pálya megépítése KiszomboronMűfüves pálya megépítése Kiszomboron

Rónay-kúria
Állandó kiállítás a Rónay-kúria emeletén

 

Rónay-kúria kiállítás

 

2019 március 15-én ünnepélyesen is átadásra került a kiszombori Rónay-kúria műemlék épületének turisztikai célú felújítása, így létrejött a Rónay-kúria kiállítás.

A kiszombori Rónay-kúria kiállítás logója

Az épület padlásán, illetve tetőterében a közel 250 m2-es kiállítótér várja azokat, akik bepillantást szeretnének nyerni a méltán híres zombori Rónay család életébe.

A felújított részben beleszagolhatunk a Rónay család 20. század eleji hétköznapjaiba.  Ebben segítségünkre van például a női és férfi szoba, fénykép- és festménymásolatok, és különböző használati tárgyak.

A Rónay-kúria kiállítás gyereknek létrehozott játéksarka

Ám a szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akik megtekintehetik és kipróbálhatják a korabeli játékok utánzatait. Kimondottan erre a célra kialakításra került egy játszósarok is, ahol nem fog unatkozni egy gyermek sem.

 

Hogyan valósult meg a kiállítás?

 

Az eddig meglévő bútorok mellé újakat is vásárolt az önkormányzat, a Móra Ferenc Múzeumtól pedig korabeli Rónay-tányérokat, és egyéb kiegészítőket kapott kölcsön a kiállítás erejéig az önkormányzat.

A Rónay-kúria kiállításon a korabeli ruházat is megtekinthető

 

 A Rónay-kúria kiállítás interaktív bemutató

 

A Rónay-kúria kiállítás interaktív bemutató is egyben, hiszen QR kódokkal és érintőképernyős alkalmazás segítségével ismerkedhetünk meg a Rónay család és Kiszombor település teljes történelmével. Ezen eszközökön keresztül további információkat szerezhetünk a képekről. Ezenkívül az alkalmazásban egyéb galériák, idővonal és térképeket segítenek a Kiszomboron található emlékművek felfedezésében.

Érintőképernyős alkalmazás használata a Rónay-kúria kiállításon

 

Rónay-kúria kiállítás nyitva tartása

 

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Rónay-kúria felső szintjén található, „A zombori Rónay-család emlékezete” című állandó kiállítás az alábbi időpontokban látogatható:

  • péntek: 13-17 óra
  • szombat: 10-13 óra

A Rónay-kúria kiállítás az alábbi címen tekinthető meg:
6775 Kiszombor, Szegedi utca 1/a.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Addig is íme egy rövid összefoglaló a Rónay családról

 

A ZOMBORI RÓNAY CSALÁD EMLÉKEZETE

 

A kora-középkori hatkaréjos körtemplomáról méltán híres egykori Zombor, a mai Kiszombor története a 18. század végétől a 20. század közepéig szorosan egybefonódott a települ.st birtokló zombori Rónay család történetével.

A kiszombori Rónay Aladár kúriája 19. században

Noha a birtokot 1781-ben kamarai árverésen megvásároló Oexel Mátyás német fölmenőkkel bírt, s maga magyarul egy szót sem értett, leszármazottai alig két generáció alatt nem csak nevükben (Oexelből Rónay) és nyelvükben magyarosodtak, hanem gondolkodásukban és a haza iránti hűségükben is a magyarság legjobbjai közé emelkedtek.

A kiszombori Rónay Jenő kastélya  egy korabeli fényképen

A család virágkora a 19. század első harmadától a 20. század elejéig tartott: főispánok, alispánok, országgyűlési képviselők, táblabírák kerültek ki k.zülük, s noha országos ismertségre nem igazán tettek szert, Csanád, Csongrád és Torontál vármegye életére, fejlődésére egyes tagjaik meghatározó módon hatottak.

A kiszombori Rónay Lajos fényképe

A reformkor és a szabadságharc függetlens.gi küzdelmeinek délmagyarországi élharcosai között ott találhatjuk Rónay Jánost, Rónay Mihályt, Rónay Móricot és Rónay Lajost, majd a kiegyezést követő nagy nemzeti megújulást Rónay Lajos Csongrád vármegye, Rónay Jenő pedig Torontál vármegye főispánjaként szolgálta nagy elkötelezettséggel. A család nem csak birtokolta, de fejlesztette és modernizálta is a falut, ebben főleg Rónay Ernő szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Ma a Rónayak emlékét a községben jobbára már csak az itt maradt épületek őrzik: a kastély, a kúriák, a magtárak, a temetői síremlékek és az általuk épített közintézmények. Az akkori családtagok 1945 után a falu elhagyására kényszerültek, hagyatékukat, használati tárgyaikat azóta már széthordta az idő és a történelem.

 

Állandó kiállítás a Rónay-kúria emeletén

 

Kiállításunk, amely a Rónay Lajos építtette kúria megújult és többfunkcióssá vált egykori magtáremeletén kapott helyet, a sajnos csak elvétve megmaradt eredeti bútorok és tárgyak mellett a korabeli nemesi viseletek és fényképek másolatainak bemutatásával, továbbá az érintőképernyős információs pultnál hozzáférhető bőséges család- és településtörténeti digitális tartalommal kíván emléket állítani annak a zombori birtokos családnak, melynek kiemelkedő tagjai egykor oly sokat tettek a falu és a tágabban vett délmagyarországi térség fölemelkedéséért.

 

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata