Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2023. február 2. Aida, Karolina napja
Üdvözöljük Kiszombor nagyközség honlapján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Tájékoztató az avar és kerti hulladék égetésének tilalmáról

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225§-a értelmében a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet.

Kérjük az ingatlan tulajdonosokat, használókat szíveskedjenek a fenti szabályokat betartani!

 

 

  

  

Önkormányzati tájékoztató a KATA szabályok változásáról

 

Az Országgyűlés elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvényt, az "új KATA" szabályai 2022. szeptember 1-én lépnek hatályba. A választásról szóló nyilatkozatot legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A 2022. szeptember 25-ig megtett nyilatkozat alapján az "új KATA" szerinti adóalanyiság 2022. szeptember 1-től jön létre.

        

A "régi KATA" - az "új KATA" törvény alapján - 2022. augusztus 31. napjával megszűnik. Ezzel együtt - a törvény erejénél fogva - megszűnik a "régi KATA" adózókra vonatkozó speciális, egyszerűsített helyi iparűzési adóalap-megállapítási módszer is. 

Az önkormányzati adóhatóság az adózási módot hivatalból lezárta, az időarányos adórész hivatalból törlésre került. Ebben a tekintetben az adózónak nincs külön bejelentési/bevallási kötelezettsége.

              

Teendők, miután a NAV-nál a kisadózó a vállalkozók tételes adóját választotta, és helyi iparűzési adóban is a tételes adózást választaná:

A kisadózó vállalkozók tételes adója nem váltja ki automatikusan az önkormányzat felé fizetendő helyi iparűzési adót, ezért az adózónak nemcsak a NAV-hoz, de a székhelye és telephelye szerint illetékes önkormányzati adóhatóság felé is egy egyszeri bejelentést kell tennie. Az "új KATA" szerinti adózási mód helyi iparűzési adóban történő alkalmazásának bejelentésére jogvesztő határidő áll rendelkezésre, ami 2022. adóév vonatkozásában 2022. október 15. A továbbiakban az „új KATA”  adóalap-megállapítás választását a vállalkozó  a kisadózó vállalkozók tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy február 15-ig jelenti be az adóhatóság számára. A vállalkozó e döntése a teljes adóévre vonatkozik és az adóév február 15-ig jelentheti be, ha következő évtől az adó alapját nem fentiek szerint kívánja megállapítani.

 Az iparűzési bejelentkezési, változás-bejelentési nyomtatvány kizárólag elektronikus úton az Elektronikus Önkormányzati Portálról (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) nyújtható be az adózó vagy meghatalmazottja által, a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül. Az ügyintézés bejelentkezést és Kiszombor Nagyközség Önkormányzata kiválasztását követően az ÜGYINDÍTÁS menüben az Ágazat: "ADÓÜGYEK" és ügytípus "ÁLTALÁNOS ADÓNYOMTATVÁNYOK" között "BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS" néven található űrlappal végezhető. 

Teendők, ha a kisadózó a vállalkozók tételes adóját nem választja a NAV-nál:

Azoknak az adózóknak, akik az "új KATA" feltételeinek nem tudnak megfelelni vagy nem kívánnak élni a lehetőséggel, 2022. évben nem keletkezik új bejelentési és bevallási kötelezettsége.  Ebben az esetben a 2023. május 31. napjáig benyújtandó 2022. adóévre vonatkozó 22HIPAK bevallásban szükséges elszámolni a 2022.09.01.-2022.12.31. közötti időszak iparűzési adóját. 

 

   LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Makó Város Önkormányzatával megkötött megállapodás alapján a fogorvosi ügyeleti ellátást 2022. április 1. napjától Makó Város Önkormányzatának Makó, Hollósy Kornélia utca 2/A szám alatti fogorvosi rendelőjében minden hétvégén és hétköznapra eső ünnepnapon napi 2 órában dr. Juhász Tamás fogorvos biztosítja. A fenti ügyeleti időben a szolgáltató csakis sürgősségi ellátást végezhet, egyéb beavatkozásokra egyéni finanszírozás mellett sincsen lehetőség.

                                                                       Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

  

Hírek
Áramszünet 2023. 01. 27.
2023-01-12

2023. 01. 27-én 08:00 - 14.00 óra között az alábbi területeken áramszünet várható: 

Kiszombor Börcsök Andor u. 2. - 36., 1. - 37.; Délvidéki utca 10. - 30.; Dózsa György utca 4. - 12., 1. - 27.; Kiss Menyhért utca 30.; Külterület; Óbébai úti tanyák 76.; Tó utca 876/2 hrsz, 1. - 15.; Tanya 100.; Árpád utca 2., 1.; Óbébai utca 52. - 884/3., 57. - 5401/2.;

 

 

Részletek
PoliceMail hírlevél 2022
2022-12-01

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitánység Bűnügyi Igazatóság Bűnmegelőzési Osztályának tájékoztatói

Részletek
Nevelőszülői toborzó
2022-09-12

Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Részletek
Határvadász toborzás
2022-07-21

Az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltségen is rendelkezésére állnak az érdeklődőknek és a jelentkezőknek.

Részletek
Közművelődési kerekasztal
2022-07-15

Közművelődési Kerekasztal

Részletek
Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) tájékoztató
2022-06-27

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetőjének tájékoztatója.

Részletek
Ingyenes energetikai tanácsadás
2022-04-20

Ingyenesen nyújt energiamegtakarítási tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara állampolgároknak és vállalkozásoknak.
Az energiahatékonyságról szóló törvény változása többek között azt a célt szolgálja, hogy a nagyvállalatok és az önkormányzati és állami szervek energiahatékonyabb működése mellett a lakossági érdeklődők és a kisvállalkozói szektor is segítséget kapjon az energiahatékonysági beruházások megvalósításához.

Jelentkezni a https://www.mmk.hu/tanacsadas/?page_id=202 címen elérhető elektronikus űrlap kitöltésével lehet. Továbbá honlapunkon bővebb információ is található az alábbi linken: https://www.mmk.hu/tanacsadas/.

Részletek
Makó Kártya
2022-04-07

Tisztelt Kiszombori Lakosok!

Makó Város Önkormányzata 42/2021. (VII.16.) MÖKT határozatával döntött a Makó Térségi Kártya bevezetéséről, amelyhez önkormányzatunk is csatlakozott 185/2021. (VI. 29.) KNÖT határozatával.

A Makó Térségi Kártya a Makó Kártyához hasonlóan egy kedvezményrendszert biztosító kártya, amelyet kizárólag a makói térségi, állandó lakóhellyel rendelkező lakosok igényelhetnek.

A Makó Térségi Kártya a Makó Kártya sikerén alapul, bevezetésének célja, hogy a Térségben élők is részesülhessenek a Kártya által biztosított kedvezményekben.

Részletek
Babakötvény
2022-03-11

Legjobb gondoskodás gyermekéről a Start-számlán elhelyezett, kiemelt kamatozású Babakötvény

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/nagyosszegu-nyeremenyek-allampapirral-babakotvennyel​)

Részletek
MobilGazda
2022-02-02

Tisztelt Ügyfelünk!

 Örömmel tájékoztatjuk, hogy elindult a Magyar Államkincstár MobilGazda Facebook oldala az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmező ügyfelek és képviselőik számára. Célunk, hogy a MobilGazda Facebook oldal követőinek naprakész információkat szolgáltassunk a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban.

 Az oldalon megtalálhatók a mobilGAZDA alkalmazást érintő hírek, bemutatók, felhasználást segítő videók; a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat érintő hírek és közlemények, fontosabb határidők, az ügymenettel kapcsolatos információk, a támogatási intézkedések ismertetői, gyakori kérdésekkel kapcsolatos bejegyzések, álláshirdetések.

 A Kincstár részéről őszintén reméljük, hogy a tájékoztatásban segítő Facebook oldal széles körben elterjed az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmező gazdálkodók és képviselőik körében.

 Kövesse Ön is a MobilGazda Facebook oldalt!

 MobilGazda Facebook oldal:

https://www.facebook.com/mobilgazda

 További sikeres gazdálkodást kívánunk.

                                                            Tisztelettel: 


                                                                              Magyar Államkincstár

 

Részletek
AGRÁRMINISZTÉRIUM
2021-12-17

Tájékoztatás a madárinfluenza elleni védekezésről

Részletek
Magyar Honvédség
2021-07-29

Tájékoztatás speciális önkéntes tartalékos szolgálatról

Részletek