Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2019. május 19. Ivó napja
Kerékpárút fejlesztésKerékpárút fejlesztés

Napelemes fejlesztések megvalósításaNapelemes fejlesztések megvalósítása

Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhezCsatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez Energetikai beruházások KiszomboronEnergetikai beruházások Kiszomboron

A foglalkoztatottság és életminőség javítása KiszomboronA foglalkoztatottság és életminőség javítása Kiszomboron A Rónay-kúria turisztikai célú hasznosításaA Rónay-kúria turisztikai célú hasznosítása Kiszombori termelői piac kialakításaKiszombori termelői piac kialakítása

Belvíz és helyi vízkár csökkentése KiszomboronBelvíz és helyi vízkár csökkentése Kiszomboron Műfüves pálya megépítése KiszomboronMűfüves pálya megépítése Kiszomboron

Köszöntő

„Valóban csodálatos egy igazi könyv ereje! Nem olyan, mint a kőváros, amely évről évre töredezik... hanem olyan, mint egy megművelt föld, a szellem földje, amely évről évre, századról századra ott áll, és minden esztendőben levelet hajt...”

Köszöntjük a kiszombori

Közművelődési Könyvtár

oldalán

6775 Kiszombor, Szegedi u. 2/b

Telefon: 62/297-012

E-mail: kzkonyvtar@gmail.com

Könyvtáros: Vígh Krisztina

Nyitva tartás:

Hétfőzárva Kedd8.00-17.00-igSzerda8.00-17.00-igCsütörtök8.00-17.00-igPéntek8.00-17.00-igSzombat8.00-12.00-ig


A könyvtár története

 
 
A XIX. század előtt még nem volt könyvtár a községben, így ezt a feladatot az 1882-ben bejegyzett Olvasókör látta el. 1963-tól intézményünk önálló könyvtárként működött két fiókkönyvtárral (Klárafalva és Ferencszállás). 1971-ben már 8644 kötet  közül választhatott a 940 beíratkozott olvasó, akik közül 291 gyermek volt. A könyvtárban rendeztek mesedélutánokat, filmvetítéseket, élménybeszámolókat, őrsi foglalkozásokat és klubdélutánokat.
1981-ben 16289 kötet és 52 folyóirat áll az olvasók rendelkezésére. Könyvtári órákat tartottak, és a gyermekkönyvhét keretében találkozókat rendeztek kiváló művészekkel. Vendégük volt Csukás István, Rónaszegi Miklós és Simai Mihály. Szakmai, politikai előadásokat szerveztek, meghívták Jókai Annát és Lakatos Menyhértet. 1981. november 5-ére fejeződött be a könyvtár felújítása. Az alapterület több mint duplájára nőtt. Két főállású könyvtáros dolgozott ekkor az intézményben (Nagy-György Jánosné és Szilágyi Dezsőné). 1983-ban több mint 1000 a regisztrált olvasók száma. A könyvtár a község kulturális központja, ahol kéthetente tartottak előadásokat mezőgazdasági, egészségügyi, kulturális és politikai témákban.
A 80-as évek közepén a könyvtár állománya meghaladta a 27000 kötetet, a két fiókkönyvtár állománya Ferencszálláson elérte az 5000 kötetet, míg Klárafalván 4500-at.
A kilencvenes évek elején megszüntették a két fiókkönyvtárat.
A könyvtár 1992-ben költözött a jelenlegi épületbe, ami előtte pártházként funkcionált. 1996-ban az iskolai könyvtárat összevonták a közművelődési könyvtárral.
Manapság napi szinten kapcsolatban állunk a helyi általános iskolával, és többször tartunk rendhagyó könyvtárismereti órákat, valamint helyet adunk különböző szervezett programoknak (pl.: író-olvasó találkozók, kézműves-foglalkozások, művészeti kiállítások, versenyek...).
2008 őszén megalakult a Kiszombori Könyvklub. Lelkes tagjaink hónapról hónapra átrágják magukat az aktuális szépirodalmi alkotáson, és egy kellemes délutánon vita formájában feldolgozzuk az adott művet. A könyvtár 150 négyzetméteren terül el, mely barátságos légkört biztosít az olvasóknak. A napi szolgáltatás mellett érdekes programokkal várjuk a látogatókat.