Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2024. április 27. Zita napja
Hírek
Kéményseprésről tájékoztatás
2023-07-12

KÉMÉNYSEPRÉS

 A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI törvény 2018. január elsejétől megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését. Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről.

A kéményseprőipari munka elvégeztetésének ajánlott üteme:

  • szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente egy,
  • gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egy,
  • míg az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente egy
  • Természetes személyeknek az általános ellenőrzés a törvény által ajánlott időszakokra vonatkozóan díjmentes!
  • Amennyiben valaki az ajánlottnál gyakrabban tart igényt a szolgáltatásra, úgy azt megrendelésként bármikor kezdeményezheti az ügyfélszolgálatnál. A soron kívüli ellenőrzés azonban díjköteles.

 A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ 2016 júliusa óta a katasztrófavédelem kijelölt kéményseprőipari szerve, közfeladatként végzi a kéményseprést.

Az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot. A kéményseprő az igényhez igazodva, az állampolgárral előre egyeztetett időpontban végzi az ellenőrzést. A feladat ügyfélkapcsolati hátterét, a kormányzati ügyfélvonalhoz kapcsolódó 1818-as, ingyenesen hívható call-center biztosítja és egy regisztráció nélkül működő, online ügyintézési lehetőséget kínáló honlap támogatja.

 A gazdálkodó szervezetek számára a kéményseprőipari felülvizsgálatot nem a katasztrófavédelem végzi. A szolgáltatást egy regisztrált kéményseprő cégtől kötelező megrendelni:

  • szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente,
  • gázfűtést használóknak kétévente, és
  • a megrendelt kéményseprésért fizetni kell.

 Amennyiben az Ön ingatlanában gazdálkodó szervezet (Kft., Bt., egyéni vállalkozás stb.) működik, teendőiről  az alábbi linkeken tájékozódhat:

 https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/hirek/hir/28

 A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése.

A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

 A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

 A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

  Az ellenőrzés több mint bizalmi kérdés, az ön otthona és szerettei biztonsága a tét. Ne kössön kompromisszumot! Hívja a katasztrófavédelem szakembereit, tegye lehetővé a kéményseprő bejutását az ingatlanába, közreműködésével segítse a kéményellenőrzést és az előírt feladatok elvégzését, személyes adatainak megadásával pedig járuljon hozzá a kémények és kéménytulajdonosok adatbázisának folyamatos frissítéséhez.

 Bővebb tájékoztatást az alábbi elérhetőségen olvashatnak: www.katasztrofavedelem.hu/206/kemenysepres

 

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

 

Vissza