Kiszombor Nagyközség Önkormányzata

Hírek, információk a nagyközség életéről

kiszombor
Ékszer a Maros mentén!
2024. április 19. Emma napja
Hírek
SZENNYVÍZ- ÉS CSATORNA BERUHÁZÁS: MEGÉRKEZETT A BRÜSSZELI JÓVÁHAGYÁS
2009-11-06
Szennyvíz- és csatorna-beruházás: megérkezett a brüsszeli jóváhagyás Hosszas várakozás után végre hivatalosan is megérkezett Brüsszel jóváhagyása a kistérség szennyvíz- és csatornafejlesztési beruházásához. Az Európai Közösségek Bizottsága 46 millió 438 ezer 230 eurós, azaz több mint 11,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a fejlesztésnek, amely több mint 35 ezer helyi lakos mindennapjait teszi kényelmesebbé.

A makói térség csatornafejlesztési programja majd 8 éves előkészítés után indul útjára. A kormány illetve az Európai Unió támogatásával megvalósuló mintegy 14 milliárd forintos fejlesztés keretében Makó és tövábbi öt - Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád - település lakosai csatlakozhatnak majd rá a korszerű szennyvízelvezetési hálózatra, így a jelenlegi 2.723-ról 17.029-re nőhet a csatronahálózatba bekötött háztartások száma a térségben.

A beruházás az itt élők nyolcvan százalékát érinti. A fejlesztés keretében összesen 291 km gravitációs szennyvízcsatorna, 92 km nyomás alatti szennyvízcsatorna és 14.306 új ház bekötés épül. A csatornahálózatban összegyűjtött szennyvizet a tervek szerint a 2002-ben üzembe helyezett makói szennyvíztisztító telepen kezelik majd, amely napjainkban kizárólag a Makón működő csatornarendszert szolgálja ki, mivel a kistérség települései közül jelenleg csak a Makó belvárosában lévő háztartások, intézmények és az ipari üzemek csatornázottsága megoldott. A makói szennyvíztisztító telepen végrehajtott fejlesztések eredményeképpen rendeződik a makói  telepen leválasztott szennyvíziszapok kezelése és hasznosítása, emellett pedig a telep biológiai kapacitása is bővül, így a jelenlegi 30 ezer helyett több mint 52 ezer fő szennyvízkezelkésére válik alkalmassá.

A beruházás keretében új szennyvíziszap-kezelő és -elhelyező rendszer épül, amely évente mintegy 1.100 tonna víztelenített iszap kezelésére lesz alkalmas; az iszapot napenergia felhasználásával víztelenítik majd, amelyet a mezőgazdaságban használhatnak fel.

A 14 milliárd forintos fejlesztés számára 82,5 százalékos, mintegy 11,5 milliárd forintos hazai és uniós fejlesztést ítéltek meg, ezen felül pedig a kormány további 6 százalékos támogatást nyújtott az úgynevezett EU Önerő Alapból. Ilyenformán a makói térségnek a maradék 12 százaléknyi önrészt kell fedeznie a csatornafejlesztéshez, összesen 1,75 milliárd forint értékben. A 12 százalékos önerőból 6 százalékot a közel 15 ezer érintett ingatlantulajdonos adja össze, akiknek 92 százaléka önként csatlakozott a projekthez, és vállalta az előtakarékoskodás terhét - így a tövény szava szerint mindenkinek kötelező immár csatlakozni az önkéntes tagokhoz. A hiányzó 6 százaléknyi önerőt az érintett hat település önkormányzata hitelből biztosítja.

Letölthető állományok
Vissza